Z radością prezentujemy Wam nowy projekt!

Oto właśnie powstają dwa recitale – na fletach i saksofonach zagrane! Podczas recitali Marcin Steczkowski wykona skomponowane przez siebie utwory.

To nie wszystko! Recitalom towarzyszyć będą krótkie wprowadzenia o charakterze edukacyjno-praktycznym. W ramach mini-wykładów będzie mowa o kształtowaniu brzmienia instrumentów żywych podczas nagrań i występów na żywo i nie tylko o tym.

> Z DĘCIAKAMI ZA PAN BRAT

Kochamy muzykę. Kochamy film i fotografię. I inne sztuki też. Lubimy chodzić na wystawy i do muzeum. Uwielbiamy poznawać ciekawych artystów.

Ten dział jest całkowicie subiektywny. Znajdziesz tu zaproszenia do zapoznania się z tym, co lubimy jako uczestnicy wydarzeń kulturalnych, czytelnicy, słuchacze i widzowie. Poznasz nasze pasje. Może pokazane tu płyty, zdjęcia, filmy spodobają się także i Tobie?

> SUBIEKTYWNIE

Czy muzyka klasyczna jest dla mnie? Jeśli zastanawiasz się, czy warto posłuchać, ale nie wiesz dokładnie, czego słuchać – koniecznie przejdź dalej! My uważamy, że muzyka jest dla wszystkich. Dla wypoczętych i dla zmęczonych, dla radosnych i dla smutnych, dla kierowców i pieszych, dla początkujących i zaawansowanych… dla Ciebie i dla mnie. Aby się nią nacieszyć warto zadbać o jakość słuchania 😊

> ALBUMOWO O MUZYCE

„Legato, legato i bez podjazdów!” – przypomina Maestro. Taki jest plan. A wychodzi jak zawsze. Czyli pięknie! Choć czasem można się pogubić. Kochamy dźwięki, melodie, nuty. No i tajemnicze słowa… Dlaczego w jeziorze „mętna woda…”? Komu trzeba będzie „złote litery wyryć na grobie”? Czy wiesz, gdzie „kaczka zjadła węża”?…

> Z TAMTEJ STRONY

Lepiej słuchać muzyki, niż o niej czytać. No pewnie! Też tak wolimy. Ale niektóre informacje mogą dodać smaku słuchanej muzyce. Takich smaczków szukamy. Mogą też wzbogacić wizerunek znanych muzyków i przypomnieć tych równie znakomitych, choć zapomnianych. Słuchamy, słuchamy i szukamy tego, co najlepsze. I liczymy, że Tobie też się spodoba to, co najlepsze w historii jazzu w jak najlepszym wydaniu!

> (NIE)CAŁY TEN JAZZ

15 000 listów… Do 800 adresatów. To dorobek Henryka Sienkiewicza. Czy to tyle samo, co 15 000 postów do 800 znajomych na Facebooku? Na pewno to wiele spraw i emocji! Czy Sienkiewicz pisał te listy na czysto? Ile czasu zajmowało mu ich pisanie? Kiedy zatem pisał powieści? Ile to arkuszy zapisanego papieru? Posłuchasz z nami, jeśli gwiazdy będą nam sprzyjać, około 3000 z nich. Czy to szalony projekt? 😊

> Z SIENKIEWICZEM PRZY KAWIE

Opera dzieliła publiczność wielokrotnie w ciągu swej historii – podziwiana i krytykowana – nadal budzi kontrowersje. Jeśli opera wydaje Ci się sztywną, napuszoną i nudną – koniecznie zajrzyj do nas! Przyglądamy się dziejom tej sztuki, słuchamy nagrań wybranych oper (a niekiedy trwają dość długo!) i staramy się zrozumieć. Zrozumieć na przykład do czego potrzebne były potężne soprany kastratów?

> OPERA. SEN O MUZYCE DOSKONAŁEJ

Jazzotekę otwierają mistrzowie saksofonu. Poznacie tu wybitnych – choć nie zawsze bardzo znanych – saksofonistów. Altowych, sopranowych, tenorowych, barytonowych, kontrabasowych… zaraz, zaraz… czy kogoś pominęliśmy? Zajrzyjcie sami! Odkryjecie z nami znakomitą muzykę! Aż strach pomyśleć, jaki byłby jazz bez saksofonu! A bez fortepianu? Spokojnie, przyjdzie kolej na wszystkie ukochane przez jazz instrumenty!

> KARTY Z NASZEJ JAZZOTEKI

Nasze Projekty