ALBUMOWO O MUZYCE

Albumowo o muzyce – czyli poznawanie muzyki poprzez muzykę…

Poprzez jej słuchanie.

Raz w tygodniu polecimy Ci album. Zaczniemy od muzyki dawnej i przejdziemy powoli do współczesności. Na początek: muzyka klasyczna, obecnie – z XVII wieku.

Wybierz dogodny dla siebie moment i wysłuchaj albumu w całości. Postaraj się zrobić to w ciszy i spokoju. Najlepiej z zamkniętymi oczami. Wtedy dźwięki brzmią zupełnie inaczej.

Muzyka – nabożeństwo pogrzebowe – prezentuje się jednak w dość nietypowym jak na żałobę brzmieniu, bardzo pogodnym. W taki nastrój może wprowadzić Cię ikona Rublowa „Archanioł Michał” z 1414 roku, obecnie w zbiorach Galerii Trietiakowskiej w Moskwie.

HEINRICH SCHÜTZ
“Musikalische Exequien”, muzyka chóralna, 1636
Wykonawcy: The Sixteen, The Symphony of Harmony and Invention
Dyrygent: Harry ChristophersRok nagrania: 1998/2006 (Coro)Numer katalogowy: COR 16036
Albumu możesz posłuchać na Spotify: https://open.spotify.com/album/3w39JQtghvtZ5Q6LN7d9m7

#albumowoomuzyce #heinrichschutz #musikalischeexequien#muzykabarokowa #harrychristophers #thesixteen#thesymphonyofharmonyandinvention

ALBUMOWO O MUZYCE

Albumowo o muzyce – czyli poznawanie muzyki poprzez muzykę…

Poprzez jej słuchanie.

Jeśli zaś nie masz nastroju na słuchanie z zamkniętymi oczami, spróbuj skupić się patrząc na wybrany obraz. Może zainspiruje Cię „Merry Company Dining and Making Music” Anthonie’a Palamedesza z 1632 roku, ze zbiorów Mauritshuis Royal Picture Gallery w Hadze.

WILLIAM LAWES “Consorts in Four and Five Parts”, utwory zespołowe, lata 30. XVII w.Grupa smyczkowa: Phantasm (https://www.phantasm-consort.com/)
Rok nagrania: 2000 (Channel Classics)
Numer katalogowy: CCS 15698

Albumu możesz posłuchać na Spotify: https://open.spotify.com/album/1iOiWeoBvikhSYOiFjhxsm

#albumowoomuzyce #williamlawes #fantasies #fantazje #consortmusic#phantasm

ALBUMOWO O MUZYCE

Czy muzyka klasyczna jest dla mnie? Jeśli zastanawiasz się, czy warto posłuchać, ale nie wiesz dokładnie, czego słuchać – koniecznie zajrzyj poniżej! My uważamy, że muzyka jest dla wszystkich. Nie tylko dla tych odważnych, których nie onieśmiela określenie „klasyczna”. Nie tylko dla ciekawskich i tych bez uprzedzeń czy kompleksów. Jest dla wypoczętych i dla zmęczonych, dla radosnych i dla smutnych, dla kierowców i pieszych, dla początkujących i zaawansowanych… dla Ciebie i dla mnie… Ale aby się nią nacieszyć – warto zadbać o jakość słuchania. I o tym nieustannie przypominamy, polecając kolejne albumy!

P.S.

Aby zaprowadzić porządek słuchania – poruszamy się po świecie nagrań z przewodnikiem, jakim jest „1001 albumów muzyki klasycznej” autorstwa Matthew Rye’a (2003). Przedstawiamy albumy polecane w tym opracowaniu, a jeśli nie ma ich w sieci – wybieramy inne wersje lub nowsze nagrania pięknej muzyki…