Noblista pisał 1-2 listy dziennie przez 25 lat (to obliczenia prof. Juliana Krzyżanowskiego). Były to listy oficjalne, do swoich wydawców, do różnych organizacji itd., ale oczywiście także – listy prywatne.

Projekt „Z Sienkiewiczem przy kawie” zakłada nagranie audio zachowanych i dostępnych listów Sienkiewicza. Dzięki temu, poprzez listy
w atrakcyjnej formie, będziemy mieć okazję do poznania epoki Sienkiewicza, ale też jego osobowości, zauroczenia światem, a także zmartwień pisarza i człowieka. Mimo, że dotyczą spraw różnej wagi – od najwznioślejszych do przyziemnych – są pisane z wigorem, literackie w formie.

„Bądź zdrowa, spokojna i szczęśliwa, moja najdroższa i najmilsza. Całuję Twoje ręce” – tak kończył list do swojego „Złotego Kochania” Henryk Sienkiewicz. Kończył. A my dopiero zaczynamy. Wyruszamy zatem w nieznane z pakietem jego listów. I razem, najlepiej przy kawie 😊, będziemy poznawać wielkie uczucia, błahostki i sprawy doniosłe, codzienne troski i marzenia…zwyczajne życie i znacznie więcej…

P.S.

Korzystamy z wielotomowego wydania „Listów” przygotowanego dla PIW przez prof. Marię Bokszczanin oraz prof. Juliana Krzyżanowskiego w latach 1977-2010.

> Z SIENKIEWICZEM PRZY KAWIE