W roku 2021 Fundacja współpracowała przy wydaniu albumu „Passeggiata Musicale. Leonardo Da Vinci” grupy ALTA Early Music Ensemble w 2021 roku. Płyta dostępna jest w sieci, a także w wersji CD. Album jest niezwykle ciekawy, muzyka renesansowa grana na instrumentach dawnych sama w sobie stanowi gratkę dla melomanów. A dodatkowo album zawiera i muzyczną zagadkę Leonarda, a także nagranie na niezwykłym instrumencie projektu tego geniusza renesansu. Płyta oraz wpisy na profilach w mediach społecznościowych Fundacji WSPAK popularyzują muzykę dawną.

> Passeggiata Musicale. Leonardo Da Vinci

Od początku istnienia (a dokładniej – od 2017 roku) Fundacja współpracuje z różnymi artystami, grupami muzycznymi i chórami w realizacji koncertów. Ciekawy jest tu przykład koncertu chóru „Z tamtej strony”. Jak się okazało, 3 marca 2020 to była ostatnia niemal okazja występów na żywo tuż ogłoszeniem pandemicznych obostrzeń. W latach 2018-2020, do czasu lockdownu zaproszeni przez Marcina Steczkowskiego muzycy raz w miesiącu uczestniczyli w cyklu spotkań artystycznych „Zmalowani – Freak & Geek Painters”. Warsztaty plastyczne prowadził malarz młodego pokolenia, Wojciech Brewka w galerii officyna art & design albo w centrum Koneser, a Marin Steczkowski indywidualnie lub z koleżankami i kolegami (jak np. Maja Skrońska, Daria Volicky, Natasha Geldon, Krzysztof Mika) dawał koncert inspirując powstawanie dzieł plastycznych. Fundacja WSPAK zapewniała miejsce prób i instrumenty.

> ORGANIZACJA KONCERTÓW

16 grudnia 2016 roku Fundacja została zarejestrowana i już w pierwszych miesiącach  nowego roku z entuzjazmem przystąpiła do działania. Przede wszystkim przygotowana została sala prób dla muzyków, starających się ćwiczyć swoje umiejętności. Założona została strona internetowa Fundacji oraz profile w mediach społecznościowych, na których realizowana jest część misji Fundacji – działalność popularyzująca kulturę. W pierwszym roku działalności prowadzone były także pierwsze warsztaty muzyczne dla mieszkańców Warszawy. W ciągu tych kilku lat Fundacja prowadziła zróżnicowaną działalność w upowszechniania kultury wysokiej i alternatywnej. Najczęściej działania związane są z muzyką, ale w polu zainteresowań są też projekty udostępniania literatury w nowych, atrakcyjnych formach.

Fundacja WSPAK – Wolna Sztuka Potrzebuje Ambitnej Kultury

Kochamy muzykę. Kochamy film i fotografię. I inne sztuki też. Lubimy chodzić na wystawy i do muzeum. Uwielbiamy poznawać ciekawych artystów.

Ten dział jest całkowicie subiektywny. Znajdziesz tu zaproszenia do zapoznania się z tym, co lubimy jako uczestnicy wydarzeń kulturalnych, czytelnicy, słuchacze i widzowie. Poznasz nasze pasje. Może pokazane tu płyty, zdjęcia, filmy spodobają się także i Tobie?

> SUBIEKTYWNIE

Czy muzyka klasyczna jest dla mnie? Jeśli zastanawiasz się, czy warto posłuchać, ale nie wiesz dokładnie, czego słuchać – koniecznie przejdź dalej! My uważamy, że muzyka jest dla wszystkich. Dla wypoczętych i dla zmęczonych, dla radosnych i dla smutnych, dla kierowców i pieszych, dla początkujących i zaawansowanych… dla Ciebie i dla mnie. Aby się nią nacieszyć warto zadbać o jakość słuchania 😊

> ALBUMOWO O MUZYCE

W latach 2017-2020 Fundacja WSPAK, dzięki działaniom Prezesa, Marcina Steczkowskiego zaangażowana była w prowadzenie warsztatów muzycznych i chórów, np. „Z tamtej strony”, Colliers. Próby chóru przynosiły uczestnikom wiele radości. W chórze Colliers dominował repertuar muzyki popularnej, w tym także utwory okolicznościowe, np. kolędy. Przed pandemią chór ten nagrał teledysk własnego pomysłu i na potrzeby własne (nie został upubliczniony). Z kolei chór „Z tamtej strony” śpiewał utwory ludowe w nowoczesnych aranżacjach, uczestniczkom tuż przed lockdownem udało się przygotować koncert. Próby chórów zostały jednakże zawieszone z powodu pandemii, a po pandemii już nie udało się reaktywować chórów.

> EDUKACJA MUZYCZNA

Lepiej słuchać muzyki, niż o niej czytać. No pewnie! Też tak wolimy. Ale niektóre informacje mogą dodać smaku słuchanej muzyce. Takich smaczków szukamy. Mogą też wzbogacić wizerunek znanych muzyków i przypomnieć tych równie znakomitych, choć zapomnianych. Słuchamy, słuchamy i szukamy tego, co najlepsze. I liczymy, że Tobie też się spodoba to, co najlepsze w historii jazzu w jak najlepszym wydaniu!

> (NIE)CAŁY TEN JAZZ

Od 2020 roku Zespół Fundacji realizuje projekt „Z Sienkiewiczem przy kawie”, w którym to przygotowywane są w wersji audio prywatne listy Henryka Sienkiewicza. Realizacja tego projektu finansowana jest ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w programie „Kultura cyfrowa”. Patronatem medialnym obejmowała projekt stacja TVP Kultura, a także Radio dla Ciebie. Co roku nagrywane są kolejne części podcastu na Spotify, a w formie playlisty wyniki projektu dostępne są także na SoundCloud. Na profilach społecznościowych Fundacji zamieszczane są informacje dotyczące Henryka Sienkiewicza, jego stylu pisania, kolejnych etapów rozwoju kariery literackiej; a także wiadomości dotyczące jego przyjaciół i znajomych oraz miejsc, które Sienkiewicz odwiedzał. W ten sposób staramy się popularyzować literaturę i kulturę XIX wieku.

> Z SIENKIEWICZEM PRZY KAWIE

Od 2018 roku – prowadzone są cykle muzyczne w mediach społecznościowych, na Facebooku i Instagramie („Albumowo o muzyce, „Opera. Sen o muzyce doskonałej”, „(Nie)cały ten jazz”; „Karty z naszej jazzoteki: Saksofonowy świat”). We wpisach omawiane są ważne dzieła muzyki klasycznej, perypetie premier i nagrań operowych i koncertowych; a także sylwetki i dokonania muzyków tworzących historię jazzu.

Opera dzieliła publiczność wielokrotnie w ciągu swej historii – podziwiana i krytykowana – nadal budzi kontrowersje. Jeśli opera wydaje Ci się sztywną, napuszoną i nudną – koniecznie zajrzyj do nas! Przyglądamy się dziejom tej sztuki, słuchamy nagrań wybranych oper (a niekiedy trwają dość długo!) i staramy się zrozumieć. Zrozumieć na przykład do czego potrzebne były potężne soprany kastratów?

> POPULARYZACJA MUZYKI

> OPERA. SEN O MUZYCE DOSKONAŁEJ

Jazzotekę otwierają mistrzowie saksofonu. Poznacie tu wybitnych – choć nie zawsze bardzo znanych – saksofonistów. Altowych, sopranowych, tenorowych, barytonowych, kontrabasowych… zaraz, zaraz… czy kogoś pominęliśmy? Zajrzyjcie sami! Odkryjecie z nami znakomitą muzykę! Aż strach pomyśleć, jaki byłby jazz bez saksofonu! A bez fortepianu? Spokojnie, przyjdzie kolej na wszystkie ukochane przez jazz instrumenty!

> KARTY Z NASZEJ JAZZOTEKI

Fundacja WSPAK