O kulturze

na luzie

> Z SIENKIEWICZEM PRZY KAWIE

15 000 listów… Do 800 adresatów. To dorobek Henryka Sienkiewicza. Czy to tyle samo, co 15 000 postów do 800 znajomych na Facebooku? Na pewno to wiele spraw i emocji! Czy Sienkiewicz pisał te listy na czysto? Ile czasu zajmowało mu ich pisanie? Kiedy zatem pisał powieści? Ile to arkuszy zapisanego papieru? Posłuchasz z nami, jeśli gwiazdy będą nam sprzyjać, około 3000 z nich. Czy to szalony projekt? 😊

> Z TAMTEJ STRONY

„Legato, legato i bez podjazdów!” – przypomina Maestro. Taki jest plan. A wychodzi jak zawsze. Czyli pięknie! Choć czasem można się pogubić. Kochamy dźwięki, melodie, nuty. No i tajemnicze słowa… Dlaczego w jeziorze „mętna woda…”? Komu trzeba będzie „złote litery wyryć na grobie”? Czy wiesz, gdzie „kaczka zjadła węża”?…

OPERA. SEN O MUZYCE DOSKONAŁEJ

Opera dzieliła publiczność wielokrotnie w ciągu swej historii – podziwiana i krytykowana – nadal budzi kontrowersje. Jeśli opera wydaje Ci się sztywną, napuszoną i nudną – koniecznie zajrzyj do nas! Przyglądamy się dziejom tej sztuki, słuchamy nagrań wybranych oper (a niekiedy trwają dość długo!) i staramy się zrozumieć. Zrozumieć na przykład do czego potrzebne były potężne soprany kastratów?

> KARTY Z NASZEJ JAZZOTEKI

Na te karty trafiają wirtuozi instrumentów jazzowych, szamani stylów jazzu, odkrywcy nowych brzmień. Niektórzy też nieźle rozrabiali
i trafiali do innych kartotek…

> (NIE)CAŁY TEN JAZZ

Nie cały ten jazz, ale...
możesz się dowiedzieć kto dziecięcą rymowankę uczynił standardem jazzowym, albo
słynął z improwizacji
z „chropawym zaśpiewem
bluesowym”

> ALBUMOWO O MUZYCE

Ten cykl jest właśnie dla Ciebie. Nie znamy się, ale łączy nas tajemnicza więź. Kochamy muzykę.
Słuchamy tego, co inspiruje. Także w muzyce dawnej.

> SUBIEKTYWNIE

Co robi zaproszenie na wystawę wśród muzyki średniowiecza? Ooo! A tu są fotografie. Niezwykle piękne. Tak uważamy, tak czujemy – subiektywnie 😊

Nasz zespół

Marcin